Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Asexual ή Ασεξουαλικός ή Ανερωτικός

Asexual ή Ασεξουαλικός ή Ανερωτικός είναι το άτομο που δεν νοιώθει σεξουαλική έλξη.

Ορισμός από την αρχική σελίδα του AVEN (Asexual Visibility and Educational Network)

και συνεχίζοντας από την ίδια σελίδα

Σε αντίθεση με την αγαμία που είναι επιλογή , η ανερωτικότητα είναι σεξουαλική κατεύθυνση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητας μας.
Η ανερωτικότητα δεν κάνει τις ζωές μας καλύτερες ή χειρότερες , απλώς μας φέρνει αντιμέτωπους με διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ερωτικοί άνθρωποι.
Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στην ανερωτική κοινότητα
Κάθε ανερωτικό άτομο αντιλαμβάνεται πράγματα όπως  τις σχέσεις , την αγάπη , την γενετήσια ορμή με διαφορετικό τρόπο .
Η ανερωτικότητα μόλις τελευταία άρχισε να γίνεται αντικείμενο επιστημονικής έρευνας

Σχέσεις

Οι ανερωτικοί (asexuals) έχουν τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι , και το ίδιο όποι και οι ερωτική κοινότα διαφοροποιούνται μεταξύ τους στον τρόπο που ο καθένας εκπληρώνει αυτές τις ανάγκες.
Κάποιοι ανερωτικοί νοιώθουν πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους και κάποιοι άλλοι όταν βρίσκονται ανάμεσα σε μια παρέα κολλητών φίλων. Άλλοι ανερωτικοί νοιώθουν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν στενές ρομαντικές σχέσεις αναζητώντας μακροχρόνιους συντρόφους. Είναι εξίσου πιθανό να κάνουν σχέση με ερωτικούς συντρόφους ή και μεταξύ τους.
Η βάση για κάθε σχέση (σεξουαλική ή μη ) είναι πάντε η ίδια. Έπικοινωνία, εγγύτητα, διασκέδαση, χιούμορ, έξαψη και εμπιστοσύνη . Όλα αυτά μπορούν να συμβούν τόσο σε σχέσεις που βασίζονται στο σέξ όσο και σε μη σεξουαλικές σχέσεις.
Σε αντίθεση όμως με τα ερωτικά άτομα , τα ανερωτικά έχουν χαμηλές προσδοκίες για την επιτυχία των σχέσεων που δημιουργούν.
Το να ανακαλύψει κανείς τον τρόπο πως να φλερτάρει , πως να γίνεται οικείος ή μονογαμικός σε μία μη σεξουαλική σχέση αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Όμως τελικά οι σχέσεις που δημιουργούνται δεν βασίζονται σε ερωτικές επιθυμίες αλλά σε γερά θεμέλια που εξαρτώνται από τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες του καθενός.

Έλξη

Πολλά ανερωτικά άτομα νοιώθουν ρομαντική έλξη προς άλλα άτομα αλλά δεν νοιώθουν την ανάγκη να πραγματοποιήσουν σεξουαλικές πράξεις με τα άτομα αυτά.
Αντίθετα αυτό που νοιώθουν είναι την επιθυμλία να γνωρίσουν καλύτερα το άλλο άτομα με τρόπους που ταιριάζουν διαφορετικά στον καθένα .
Η ρομαντική έλξη που πιθανόν να νοιώσει ένα ανερωτικό άτομο μπορεί να είναι είτε προς άτομα του αντίθετου είτε προς άτομα του ίδιου φύλου και γι αυτού τα ανερωτικά άτομα ταυτοποιούνται είτε  ως ετεροφυλόφιλοι ,  είτε  ως ομοφυλόφιλοι ,  και άλλωτε ως αμφιφυλόφιλοι
Ορμή

Η γενετήσια ορμή (libido) είναι κάτι που μπορεί να νοιώσουν τα ανερωτικά άτομα αλλά δεν σχετίζεται με την επιθυμία να βρούν ερωτικούς σντρόφους . Κάποιοι  καταφεύγουν στην αυτοικανοποίηση , ενώ άλλοι νοιώθουν μειωμένη ή και καθόλου διέγερση.
Επειδή δεν ενδιαφέρονται για το σεξ τα ανερωτικά άτομα δεν θεωρούν ότι η έλελιψη γενετήσιας ορμής είναι ένα σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα που θα πρέπει να διορθωθεί και εστιάζουν την ενέργειά τους στο να απολαυάνουν άλλου είδους επιθυμίες και διεγέρσεις.
Σημείωση : Οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν σεξουαλικές ορμές για να είναι υγιείς. Επειδή όμως σε κάποιες περιπτώσεις η απώλεια της σεξουαλικής διέγερσης μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου ιατρικού προβλήματος , αν κάποιος νοιώσει ότι δεν έχει πλεόν ορμές ενώ είχε παλαιότερα , καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του .

Τα περισσότερα ανερωτικά άτομα ήταν έτσι όλοι τους την ζωή. Σπανίως (αν και μπορεί βέβαια να συμβεί ) ένα άτομο θα αλλάξει προτίμηση και θα γίνει από ετεροφυλόφιλο ,  ομοφυλόφιλο το ίδιο σπάνια θα γίνει ένα άτομο από ανερωτικό ερωτικό και το αντίστροφο.
Φυσικά σε κάποιες περιπτωσεις κάποια άτομα μπορεί να περάσουν μια μικρή περίοδο της ζωής τους εξερευνώντας την σεξουαλικότητά τους ή και να ταυτοποιηθούν ως ανερωτικά μέχρι να κατασταλλάξουν στην πραγματική τους ταυτότητα.

Δεν υπάρχει ψυχολογικό τέστ που να διαπιστώνει χωρίς αμφιβολία αν κάποιος είναι ανερωτικός .
Η ανερωτικότητα είναι όπως κάθε άλλη ταυτότητα , στον πυρήνα της είναι απλώς μια λέξη που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς.
Άν κάποιος βρίσκει τον όρο ανερωτικός (asexual , ασεξουαλικός) να τον/την εκφράζει , του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο στον βαθμό που  κάτι τέτοιο έχει λογική έννοια
Και αν όλα αυτά σας κίνησαν το ενδιαφέρον μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερα με μια επίσκεψη στο AVEN WIKI

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο ελληνικό blog με θέμα τους ασέξουαλ! Για να δούμε... έχει πολλά προτερήματα! Είναι όμορφο, με σωστή ενημέρωση, αρκετό υλικό... Πρέπει να είναι η καλύτερη ελληνική σελίδα για την ασεξουαλικότητα ως τώρα. Μόνο ένα λεπτό σημείο φαίνεται να έχει ξεφύγει, δυστυχώς:

    Εμείς, οι υπόλοιποι έλληνες ασέξουαλ στην AVEN, διαφωνούμε κάθετα με τη λέξη "ανερωτικός".

    Ανερωτικός = αν- στερητικό + ερωτικός = αυτός που δεν είναι ερωτικός / δεν έχει ερωτισμό

    Όμως, πάνω από μισοί ασέξουαλ, οι ρομαντικοί ασέξουαλ, είναι απόλυτα ικανοί να ερωτευτούν και ερωτεύονται άλλα άτομα, με όλα τα συμπτώματα του ρομαντικού έρωτα (χτυποκάρδια κτλ.), εκτός από την επιθυμία για σεξ.

    Οι αρομαντικοί ασέξουαλ ερωτεύονται κι αυτοί, με το δικό τους τρόπο, άτομα (squish) και όχι μόνο. Ακολουθεί απόσπασμα από το πλατωνικό συμπόσιο:

    "Ο Έρωτας κατ΄ ουσίαν κυνηγάει την ευτυχία. Αυτή όμως εξασφαλίζεται μόνο μέσω του ωραίου. Στην πραγματικότητα, τα αγαθά -τα καλά- χαρίζουν την ευτυχία, αλλά βέβαια τα καλά είναι ωραία.

    Αυτή η επιθυμία της ευτυχίας είναι έμφυτη μέσα σε όλους τους ανθρώπους. «Τότε όμως», απορεί ο Σωκράτης, «γιατί δεν λέμε για όλους τους ανθρώπους πως είναι ερωτευμένοι;» «Διότι, απλούστατα, οι άνθρωποι έχουν ξεχωρίσει από τον έρωτα, ένα ορισμένο μόνο είδος του, κι αυτό ονομάζουν έρωτα, όπως με τη λέξη ποίηση εννοούν ένα ορισμένο είδος τέχνης, ενώ ποίηση σημαίνει γενικά τη δημιουργία κάποιου πράγματος. Μερικοί λένε πως οι ερωτευμένοι αναζητούν το άλλο τους μισό, αλλά στην πραγματικότητα ο έρωτας ζητάει το καλό και τίποτε που δεν είναι καλό.» Αυτά θα πει η Διοτίμα."

    Φαντάσου, λοιπόν, πόσες παρερμηνεύσεις θα μπορούσε να προξενήσει η λέξη "ανερωτικός", ακόμη και σε κάποιον που γνωρίζει καλά τη γλώσσα και την ιστορία μας.

    Ζητάμε, λοιπόν, να αφαιρεθεί, προτού καθιερωθεί, αφήνοντας πίσω της ένα αψευγάδιαστο blog :)

    ΥΓ1: Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το "sex" είναι "συνουσία". Χαρά μας, αν θες, να το συζητήσουμε στο forum της AVEN.

    ΥΓ2: Ζητώ συγνώμη για τις προηγούμενες αφαιρέσεις του μυνήματος, αλλά ήθελα να είμαι απόλυτα ακριβής σε ό,τι γράφω και δεν υπήρχε δυνατότητα επεξεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή